Pin It

Reto-Romaans wordt gesproken in Zwitserland, Europa en heet Räto-Romanisch (Romaans).

Wagner Consulting biedt vertalingen vanuit elke taal naar Reto-Romaans, evenals van Reto-Romaans naar elke andere taal. Reto-Romaans is een gesproken Latijnse taal van het Romeinse Rijk. De Reto-Romaans taal is sterk beïnvloed door de Duitse taal.

Volgens een Zwitserse volkstelling uit het jaar 2000 beschouwen 35.095 de Reto-Romaans als hun taal van "best commando", en spreken 61.815 personen het op een regelmatige basis. Het wordt ook beschouwd als een nationale taal in Zwitserland. Het taalgebied en het aantal sprekers van Reto-Romaans zijn voortdurend blijven krimpen, toch blijft het gebruik van de taal krachtig aanwezig in bepaalde gebieden.

Reto-Romaans is verdeeld in vijf verschillende regionale dialecten (Sursilvan, Sursilvan, Sumiran, Putèr, en Vallader), elk met een eigen gestandaardiseerde schrijftaal. Daarnaast is er een pan-regionaal variëteit genaamd Rumantsch Grischun dat werd geïntroduceerd in 1982, wat controversieel is onder Reto-Romaanse sprekers.

Als u uw documenten vertaald wilt hebben naar of van Reto-Romaans, neem dan gerust contact op met een vertegenwoordiger van Wagner Consulting.

 

Extra informatie kan hier worden verkregen: https://en.wikipedia.org/wiki/Romansh_language